SUDOKU - MATEMATİK RÜZGARI

SUDOKU

 

BU HAFTAKİ YAZIMIZIN KONUSU SUDOKU...

ÇOĞU BİLİNMEYEN YÖNLERİ İLE SUDOKUYU SİZLERE SUNACAĞIZ İYİ OKUMALAR DİLERİZ...


SUDOKU


  Sudoku oyunu her yaşta insanın oynayabileceği akıl ve mantık yürütmeye dayanan bir zekâ oyunudur. Oyun ilk olarak 1984 yılında Japonya’da oynanmıştır. Japonlar tarafından icat edilen bu bulmaca türü en önemli yararı düşünme ve fikir yürütme becerilerinin gelişip hafızanın da güçlenmesidir. Zamanla ilgi çeken en önemli oyunlar arasında yer almıştır. Son yıllarda tüm Dünyayı ele alan bu oyunun birçok çeşitleri de ortaya çıkmıştır. Sudokuyu günün her saatinde ve her yerde çözebilirsiniz. Teneffüste, otobüste, yolculukta, öğlen aralarında daha birçok zamanlarda sudokuya zaman ayırabilirsiniz.

  Japoncada tek olması manasına gelen kelimeden ismi türetilmiştir. Bu kelime “suuji wa  dokishin ni kagiru “ kelimelerin kısaltması olarak sudokunun ismi ortaya çıkmıştır.

 Sudoku oyunu pratikle gelişen bir oyundur. Pratik yaptıkça teknikler öğrenilir. Bu sayede oyunda hızlanabilirsiniz. İlk çözüldüğünde bir başarı sağlanmaması çok normaldir.

 Oyunun sonucuna ulaşılabilmesi için gerekli şartlar altında doldurulması gerekir. Şartlar sağlanmadıysa sonuca ulaşmak zorlanır ve bitişe yakın zamanda hatalar fark edilir. İlk sudokuyu oynadığınızda düşünme süresinin fazla olması da normaldir. Pratik yapıldıkça bu sürede kısalır.

 Bulmacayı çözerken en yapılan hatalardan biri de acele etmektir. Sudoku çözerken sonuca ulaşmak için doğru adımlar atılması gerekir. Adımlar yanlışsa bunu genellikle oyunun bitişine doğru fark edilip sonuca ulaşılmayabilinir. O yüzden bulmacayı çözerken adımlarımızı düşünerek atmamız gerekir.

 Sudoku çözerken başarılı olabilmenin en önemli yolu sık sık oynamak yani pratik yapmaktan gelir. Pratikler sayesinde çeşitli teknikleri fark edip ve bunları uygulamaya dökmeniz daha kolay olur. Bu teknikleri fark etmek size hem yaratıcı düşünmeyi hem de stratejik düşünebilmeyi kazandırır.

 Sudokunun rakamlarla oynanır. Matematikle doğrudan bir ilişkisi yoktur. Bulmacayı çözerken toplama çıkarma gibi işlemlere gerek duymazsınız.

 

SUDOKUNUN TARİHÇESİ

 Yukarda sudokuya girişimizde biraz tarihinden bahsettik. Bu konuyu biraz daha derine birlikte inelim.

 İlk olarak sudoku Japonya’da ortaya çıkmıştır. İsminin anlamı olarak “sayıların tek olmalı” anlamına gelen kelimelerden türetilmiştir.  Ama sudokunun doğuşunu daha eski yıllarda olduğu da savunulmaktadır.


  

Esin kaynağı olarak Latin Karesi üzerine Euler’in bazı çalışmalarının olması nedeniyle
sudokunun öncüsü olarak karıştırılmıştır. Oysaki Euler kabir ve mezarların üzerine tılsım olarak kullanmıştır. Euler’in yaptığı yalnızca popülaritesini canlandırmak olmuştur.

 

 

 Benzer bir şekilde 1800’lerde Fransız Gazetesi 9×9 düzenekte 1’den 9’a kadar tüm satır ve sütunlara yerleştirilmesi beklenen Sihirli Kareler isminde anılan bulmacalar yayınladı. Ama 3×3 karelerin olmaması bunun yanında mantığın yeterli olmayıp, matematiğin kullanılması da sudoku bulmacası ile aralarındaki farklardı.


GAZETEDE BULUNAN SİHİRLİ KARELERİN MANŞETİ

 Sudokuyu şu an bildiğimiz formatına getiren ise emeli bir mimar olan 74 yaşındaki Hindistan’a getirmiştir. Number Place adıyla Hindistan dergilerinde yayınlanmaya başlanmıştı. Sudokunun bu kadar fenomen olduğunu göremeden vefat etmiştir.






                                                                WAYNE GOULD
 
 Yeni Zelanda’ da Wayne Gould, Japon bulmaca kitabında gördüğü sudokuyu bilgisayar programı ile geliştirdi. Bir süre sonra gazetelerle yayılarak popülerleşmeye başlandı. Bu durum daha sonra internet ve cep telefonlarına kadar uzandı. New York Times Bulmaca Editörü ve Dünya Zekâ Oyunları Federasyonu eski Başkanı Will Shortz da sudoku bulmacayı ünlendiren isimlerden biri oldu.

 İlk sudoku bulmaca kitabını Türk olan Nevzat Erkmen yayınlamıştır. Erkmen, Zekâ Oyunlarının Federasyonu’nun kurucu üyesi ve Türkiye temsilcisidir. Erkmen aynı zamanda Gould’un keşfinden 3 yıl önce bulmacayı Türkiye’ye taşıyıp bizlere DİAMOND adıyla tanıtmıştır. Nevzat Erkmen korana virüs yüzünden yaşamını yitirmiştir.

             
                

 Japonya’dan Nikoli firmasının tescil ettiği ve tüm dünyaya yaydığı, günümüzde 100’ün üzerinde ülkede fenomen haline gelen sudoku bulmaca halen bazı yerlerde Number Place olarak anılıyor. Türkiye’de 1994’ten beri Diamond olarak anılan bulmaca sonradan herkes tarafından SUDOKU adıyla bilinmeye başlandı.

 2005 yılında Sky One ve BBC kanallarında televizyonlarda sudoku show ve sudoku yarışma programları yayınlanmıştır.

İlk Dünya Sudoku Şampiyonası 2006 yılında İtalya’da düzenleniyor. 2005 yılına kadar birçok ülkede ulusal sudoku bulmaca yarışmaları düzenlense de ilk uluslararası organizasyona 2005 Dünya Zekâ Oyunları Şampiyonası sırasında İtalyan ekibi “Sudoku çok popüler oldu. Bir dünya şampiyonası düzenlemek istiyoruz” deyince karar verilmiş.

2008 yılında ise popülariteyi takiben iTunes Store ‘da iPhone ve iPod Touch için ilk sudoku bulmaca programı satışa sunuldu.


SUDOKU NASIL OYNANIR?


 
  
  Sudoku oyunu 9 hücreden oluşmuş, 9 eşit parçaya bölünmüş düzlemde, rakamlar tekrar edilmemek şartıyla rakamların dizilmesiyle çözülen bir bulmacadır. Her satır ve sütunda, 1’ den 9’a kadar olan rakamları sadece bir defa kullanıp rakamların yerleştirilmesiyle sonuca ulaşılması gerekir. Aynı şekilde kalın ve belli olan çizgilerle ayrılmış her kutunun içine de 1’den 9’a kadar olan rakamlar birer defa kullanılır. Sudokuyu çözdükçe zorluk derecelerini arttırabiliriz. Sudoku çözerken süre tutarakta kendimizle yarışabilir. Sudokuda bazı ipuçları bulunur. Çözülebilmesi için bulunan ipuçlarının az 17 olması gerekir.

 

SUDOKUNUN KURALLARI

Bütün sudoku çeşitleri için üç temel kural geçerlidir. Kuralları basittir.

     ✓ Her satırda tüm rakamlar bulunmalı ve bu rakamlar sadece birer defa yer almalıdır.

     ✓  Her sütunda tüm rakamlar bulunmalı ve bu rakamlar sadece birer defa yer almalıdır.

     ✓  Her bölgede tüm rakamlar bulunmalı ve bu rakamlar sadece birer defa yer almalıdır.

 

SUDOKUNUN ÇEŞİTLERİ

 50'ye yakın sudoku çeşidi vardır ve devamlı yenileri üretilmektedir. Klasik sudoku, bölgesel sudoku, ardışık sudoku, ardışıksız sudoku, multi sudoku, köşegen sudoku, toplamlı sudoku, zincir sudoku en bilinenleridir ve kendi içlerinde özel kuralları vardır.

 

Boyutlarına göre çeşitleri:

Sudoku 4x4, 6x6, 9x9 gibi birçok boyutta oynanır.

 

   ✓   4x4 sudoku, 4'er karelik 4 bölgedeki 16 kareden oluşur, 1'den 4'e kadar olan rakamlar üç temel kurala göre yerleştirilir. Diğerlerine göre daha kolaydır.


✓ 6x6 sudoku, 6'şar karelik 6 bölgedeki 36 kareden oluşur, 1'den 6'ya kadar olan rakamlar üç temel kurala göre yerleştirilir.



   9x9 sudoku, 9'ar karelik 9 bölgedeki 81 kareden oluşur, 1'den 9'a kadar olan rakamlar üç temel kurala göre yerleştirilir.

 


 


NEDEN SUDOKU



  Sudokunun mantığında 3 boyutlu olarak düşünebilme yeteneğimiz gelişir. Her sudoku oyunu kendine özgün olduğundan dolayı tek çözümü vardır. Tahmin edilerek çözülmez. Verilen sayılardan yola çıkılarak her bir hücreye hangi sayının geleceğini bulmanız gerekir. Gerçek bir sudokunun sadece tek bir çözümü vardır. Birden fazla çözümü olan sudoku yoktur.

 


SUDOKU NASIL ÇÖZÜLÜR?

 Sudokunun temel olan iki çözüm stratejisi bulunur. Sudokunun çözüm yollarından birisi hangi hücrede hangi sayının olabileceğidir. İkincisi ise hangi kutucukta hangi sayıların olmayacağıdır. Sudoku bu stratejiler sayesinde sayılarak dayanarak hangi hücrelerde hangi sayıların olup olmayacağını mantığa dayandırarak çözülür. Sudoku da sıralı gitmek her zaman çözüm için daha kolay olacaktır. Sayıları karmaşık kullanmak yerine sıralı olarak kullanmak çözüme gidilmeyi kolaylaştırır.

 

SUDOKUNUN YARARLARI

Sudokuya başladığımızda bazı yararlarından bahsetmiştir. Sudoku zihni açan bir bulmacadır. Düzenli oynayarak bazı durumların geliştiği gözlenmiştir. Bunlar; beyindeki kıvrımların artması, olaylara farklı bakış açısıyla baktırdığı, problem çözme yeteneği kazandırdığı, kolay çözüm yolları bulma gibi birçok olayda gelişim gözlenmiştir.

      ✓ Konsantrasyonu arttırır.

     ✓ Zekayı geliştirir.

     ✓ Yaratıcılığı arttırır.

    ✓ Zihni dinlendirerek stresi azaltır.

    ✓ Matematik problemlerini çözme becerisi artar.

    ✓ Hafızayı güçlendirir.

    ✓ Unutkanlığı azaltır.

    Ayrıca küçük yaşlardaki çocukların beyinsel gelişimi için bu bulmacayı çözmeleri önerilmektedir.


 ÇOCUKLAR İÇİN GELİŞTİRİLEN SUDOKU ÇALIŞMALARI 


 

 

SUDOKUDAKİ SON GELİŞMELER

 2012 yılında daha önce belirttiğimiz gibi bir sudoku bulmacada en az 17 ipucu olması gerektiği ve 16 ipucu içeren bir sudoku bulmaca olamayacağı konusunda İrlanda’da bilimsel bir araştırma yapılıp makale de yazılmış durumda. “There is no 16-Clue Sudoku: Solving the Sudoku Minimum Number of Clues Problem” adıyla yayınlamıştır.

 2012 yılında yine MEB – Talim Terbiye Kurulu kararıyla orta okullarda seçmeli olarak Zeka Oyunları Dersi müfredata eklenmiş ve sudoku bulmacayla genç beyinlerin daha küçük yaşlarda tanışmaları sağlanmıştır. Bu sayede 4×4 sudoku ve 6×6 sudoku gibi daha basit, sudoku bulmacanın mantığını kavratmaya yönelik versiyonları da ülkemizde kendine yer bulmaya başlamıştır.

 

SUDOKU VE MATEMATİK

Sudokuya baktığımızda gerçekten direk matematik ile ilgisi olmaya görülebilir. Bir işlem yapmazsınız. Ama bu bulmacayı çözebilmek için bazı stratejileriniz olması gerekir. Bunlar analiz şekilde düşünebilme, bütünden parçalı görebilme gibi durumlara sahip olmanız gerekir. Bunlar matematikle ilişkisi vardır. Siz sudoku çözmeyi kendinize alışkanlık haline getirdiğinizde geliştirdiğiniz her özellik matematikle dolaylı yoldan ilişkilidir. Bulmacadan sonra problemleri daha iyi analiz ederek çözebilirsiniz. Problemlerde bütünde parçayı daha rahat şekilde fark edebilirsiniz. Yapılarına bakıldığında sudoku ve matematik birbirinde ayrılmayan ikilidir.

 

 Eğer sudokuyu tabletlerden, bilgisayarlardan veya telefonlardan oynamak isterseniz sizlere online site linki bırakıyorum.

https://sudoku.com/tr/uzman/

 

 

BU HAFTAKİ YAZIMIZ SİZLERLE BULUŞTURDUK. HAFTAYA GÖRÜŞMEK ÜZERE 🌝 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar